Teuvo Kuu-Karkku

Salmin Manssila rajakivellä

Pähkinäsaaren rauhan jälkeen maamme Ruotsin valtakunnan osana siirtyi siltä osin kuin raja osoitti idän  Novgorodin valtapiiristä lännen valtapiiriin. Tämän jälkeen sekä Suomen että Karjalan kansat ovat joutuneet suurpolitiikan pelinappuloiksi vahingoksemme. Idän barbaarilaumojen pelosta, jota lännen lobbarit suolsivat solkenaan 1930 -luvulla, koko Neuvostoliitolle siirtynyt osa tyhjennettiin väestöstä enemmän tai vähemmän pelon varjolla toisen maailmansodan jälkeen. Näin ei olisi saanut tapahtua, väestön olisi pitänyt jäädä paikoilleen. Suuresta onnettomuudesta ovat osoituksena lukemattomat kotiseutumatkat sekä Kannakselle että Laatokan Karjalaan. Esimerkiksi otan Suuren pohjan sodan ja sitä seuranneen Uudenkaupungin rauhan 1721, kun Vanhan Suomen väestä jäi paikoilleen ja eli vaurastuneet Venäjän alamaisina.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei luovutettu Karjala tyhjentynyt pelkästään toisen maailmansodan jälkeen, vaan jo talvisodan jälkeen keväällä 1940. Osa porukkaa vain muutti jatkosodan aikana takaisin kotikonnuilleen.

Blogisi sanoma on siinä mielessä olennainen, että 1900-lukujen sodat Karjalasta poikkesivat ratkaisevasti aiempien vuosisatojen sodista väestöllisen lopputulemansa osalta. Ennen vanhaan siirtyivät vain rajat, mutta viime vuosisadalla tapahtui myös etninen väestönvaihto. Sen myötä on sitten vähitellen tuhoutunut kannakselainen ja laatokankarjalainen kulttuuri ja murre maailmasta kokonaan ja rajakarjalaisten merkitys ortodoksisen karjalankielisen maailman yhtenä tukipilarina on myös mennyttä.

Ylläolevasta on kuitenkin turha syyttää Suomen päättäjiä tai pois muuttaneita evakkoja, sillä tilanne Venäjälläkin oli tyystin jotain muuta kuin aiempna vuosisatoina. Silloin vallitsi Stalinin diktatuuri ja ihmisiä siirreltiin joka tapauksessa sinne sun tänne. Eiväthän inkeriläisetkään pääosin saaneet entisillä asuinalueillaan elellä, vaan heidät vietiin pitkin Siperian aroja, joista he sitten 80-luvulla vähitellen muuttivat takaisin Inkeriin ja sieltä Suomeen.

Toki historiassa on myös etnisiä muutoksia alueellisessa väestössä Karjalan alueella sotien tuloksena aiemminkin tapahtunut. 1600-luvun alussa suurvalta Ruotsin levittäytyminen itään aiheutti karjalaisten pakenemisen Novgoriiin ja Tveriin ja alue asutettiin lännempää tulleilla suomalaisilla, joista edellä mainittu Inkerin kansakin koostui.

Pekka Iiskonmaki

Neuvostoliiton virallisten papereiden mukaan olisi luovutetun alueen asukkaat siirretty Siperiaan.

Pieni historian osaaminen ja faktoihin perehtyminen auttaa aina enemmän kuin mutu.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Näin ei olisi saanut tapahtua, väestön olisi pitänyt jäädä paikoilleen."

- Onpa julma näkemys! Karjalaisväestön olisi siis mielestäsi pitänyt vaihtaa suomalainen demokratia neuvostoliittolaiseen totalitarismiin? Ja "väestön jääminen paikoilleen"; millaisen takuun olisitte Stalinin kanssa sille antaneet?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Rajalla Manssilassa syntyneesä voin kertoa: Kun 30-luvulla naapurin puolen rajakyliä tyhjennettiin väkivalloin, itku ja valitus kuului meille asti. Kaikkia ei viety Siperiaan, osa jäi paikalleen. Heiltä kuulimme jatkuvasti mitä sillä puolella tapahtui. Mm. pappien tappaminen järkytti.

Kukaan Suomen puolella ei voinut ajatella meidän jäämistä hirmuhallinnon alaisuuteen. Rajavyöhykkeeltä muutettiin pois jo syksyllä 1939 ennen Talvisodan syttymistä. Sodan alussa evakuoitiin väkeä sodan jaloista. Loput evakuoitiin välirauhan solmittua kuten Sortavala.

En usko että lännen lobbarit tiesivät mikä oli tilanne itärajalla, mutta me tiesimme. Me ortodoksikarjalaiset olimme olleet ensiksi Novgorodin ja 1500-luvulta lähtien Venäjän alamaisia ja ystäviä. Ruotsit olivat meidän vihollisia tuhat vuotta. Itsenäisyyden aikana integroiduimme Suomeen täysin.

Stalin ryösti Karjalan mutta Putin pitää sitä hallussaan vaikka ei sillä tee mitään. Valtaosa pakkoluovutetusta alueesta on tyhjää. Jotta maidemme välille saataisiin vihdoin palautettua ystävyys, pitäisi Karjala ehdottomasti palauttaa Suomelle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sinun kohdallasi vieläpä onnisti, kun teidät sieltä evakuoitiin pois. Oma äitini ja hänen sukulaisensa jäivät evakuoimatta Suojärvellä ja heidät vietiin vankileirille, josta he pääsivät pois vasta kesän kynnyksellä vuonna 1940. Kaikki siviilivangit saivat silloin päättää haluavatko he muuttaa Suomeen vai mennä takaisin kotitaloilleen. Äitini mukaan Kaimaojan leirilla olleista noin viidestäsadasta hengestä kaksi perhettä päätti jäädä Neuvostoliittoon.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Suomen Salmissa Laatokan itärannalla tai muuallakaan Karjalassa ei paikallisella väestöllä ole ollut ennen Leninin ja Stalinin holokaustihallintoa hengen edestä pakottavaa syytä lähteä pakolaisiksi. Karjalan väestö on toki perinteisesti aina koostunut suomalaiskansoista venäläis- ja romaniväestön alkaessa tulla mukaan 1500-1800-luvuilta alkaen. Stalinin hallinnon harjoittama yksiviivainen sovjetisointi/venäläistäminen oli totaalisempaa kuin mitkään aiemmat vallanvaihtojärjestelyt, joissa lähinnä vapaaehtoisesti esivallan suosituksista eri uskontokuntiin kuuluvia muutti joillekin alueille ja toisia tilalle. Vuosina 1940 ja 1944 koko Stalinin ryöstämien alueidemme väestön oli pakko paeta uskonnosta ja etnisyydestä riippumatta pelastuakseen Neuvostoholokaustanin kansanmurhalta.

"Neuvostoliiton virallisten papereiden mukaan olisi luovutetun alueen asukkaat siirretty Siperiaan", sanoo Iiskonmäen Pekka, johon voinemme luottaa luvalla sanoen aiheellisemmin kuin putinististalinistisiin desanttidosentteihin, joita tuo Teuvon heitto "paikoilleen jäävistä ja Venäjän alamaisina vaurastuneista" näyttäisi myötäilevän. Suomi palautti sotien jälkeen 'Vauras-Venäjän' vaatimuksesta Neuvostoliittoon 55.000 inkerinsuomalaista, joiden kohtalo päättyi monilla jo Viipurin asemalla ampumiseen ja saattoi muilla koitua tavallaan rikkaiksikin kokemuksiksi mm. vankileireillä eri puolilla Neuvostoholokaustania - https://fi.wikipedia.org/wiki/Inkeril%C3%A4iset#In...

On pateettista punasilmäisyyttä unohtaa, että Viipurin läänin lisäksi Aunus ja Vienakaan eivät koskaan olleet tsaarin Venäjän omistuksessa sen oikeutetummin kuin Karjalan Kannas tai Keski-Suomi tai Ahvenanmaa (paitsi että asujaimisto tietysti oli selvästi suomalaista toisin kuin Ahvenanmaalla). Venäläiset maahantunkeutujat tulivat Itä-Karjalaan suunnilleen yhtä monta vuosituhatta muita myöhemmin kuin tunkeutuivat muuallekin ns. Venäjän nykyalueen suomalaiskansojen maille, kuten Mustajoelle perustamaan Moskovaansa ja Inkeriin pykäämään Pietariaan miehittämälleen naapurivaltakunnan alueelle. Putin muuten 'paljasti' kansalaisilleen hieman yllättäen 2017, että keski-Venäjä oli suomalaiskansojen maata ennen isovenäläisten invaasiota, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240411-p...

Itsenäisen Suomen kanssa itänaapuri ja Ruotsikin ovat sopineet raja-asiansa legitiimis-laillisesti vain ja ainoastaan hyväksyessään rauhanomaisesti neuvotellun Tarton rauhansopimuksen vuodelta 1920. Sen jälkeiset rajansiirrot ovat olleet Neuvostoliiton laittomiin hyökkäyksiin ja anschlussoperaatioihin ja etnisiin puhdistustoimiin nojaavia rikoksia, ja niihin liittyvät ""sopimukset"" sotasyyllisosapuolen pakkosanelua, joka perustui uhriosapuolen kiristykseen, painostukseen ja väkivaltaiseen uhkailuun, eli niihin vetoaminen on lähinnä kunnianvastaista ja arvotonta.

Huom!
Itsenäisen Suomi-neidon ainoat oikeat alkuperäiset lailliset rauhanomaisesti neuvotellut valtiorajat ovat Tarton rauhan 1920 luomurajat. SUOMINEITO100-juhlavuosi 2020 tulee - olemmehan valmiit? Tehdään itsenäistymisvuosien 1917-20 seurantajakson päätösjuhlavuodesta 2020 aidosti koskettava ruohonjuuritasoinen koko kansan yhteinen kansalaisjuhla! Ks. tarkemmin: Suomineito100 -juhlavuosi 2020 - oletko valmis Suomi, Karjalan Liitto ja Venäjä? http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257101-s...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Teuvo Kuu-Karkku, miksi olet sitä mieltä että meidän evakoiden olisi pitänyt jäädä paikoilleen?

Mistä päättelet että meidät evakuoitiin "pelon varjolla toisen maailmansodan jälkeen?

Pelkoa oli kun vihollinen pommitti evakkojunia esim. Elisenvaarassa 20. kesäkuuta 1944, eli tasan 74 vuotta sitten, yli sata kuoli.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

On siinä Teuvolta tosiaan melkoinen kv. pakolaispäivän message!

Jos nyt jokin vaikkapa pientä vihreätä desanttiarmeijaa käyttävä naapusuurvaltio miehittäisi Teuvon kotiseudut, niin varmaan me muut olisimme katkeriakun meille kaikille ei tarjoudu samanlaista tilaisuutta rikastua, ja Teuvo varmaan kateellisia välttääkseen pyytää mukaansa sinne vapautetulle alueelle vain ja ainoastaan parhaat kaverinsa jakamaan uuden vaurautensa. ;)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Teuvo Kuu-Karkku: "Idän barbaarilaumojen pelosta, jota lännen lobbarit suolsivat solkenaan 1930 -luvulla, koko Neuvostoliitolle siirtynyt osa tyhjennettiin väestöstä enemmän tai vähemmän pelon varjolla toisen maailmansodan jälkeen. Näin ei olisi saanut tapahtua, väestön olisi pitänyt jäädä paikoilleen."

Mitenkään väheksymättä Teuvon mahdollisia muita ansioita on tämän blogiavauksen johdosta todettava, että 1930-lukuun ja viime sotiin liittyvistä Suomi-Neuvostoliitto suhteista hänellä ei ilmeisesti ole mitään todellisuuden tajua. Ihmetellä sopii, mikä on tuollaisen avauksen 'juurisyy'. Täydellinen tietämättömyyskö vai jokin muu?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minä luulen että Teuvo on ollut matkalla Laatokan itäpuolella ja pysähtyneet rajakivellä. Siitä sitten saanut inspiraation kirjoittaa omaperäinen aloitusjuttu.

Muuten, siitä rajakivestä muutama kilometri luoteeseen sijaitsee Karkun kylä. Äitini ja mummoni olivat kotoisin Karkun kylästä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Karkun kyläkuvaus:
Asukkaita oli noin 480 ja taloja 83. Karkun kylä oli rakennettu Laatokan ja Karkunlammen rannoille ja näiden välissä olevalle vaaralle. Kylänosia olivat Muttula, Kaitaselkä, Jaakkola, Parikkala, Joutsenola, Ustela, Rantsinmäki, Agjanmäki, Lampila ja Luhma. https://www.salmi-saatio.fi/salmin-pitaja/kylat/ka...

Wikipedia:
"Karkku eli Karkunkylä (ven. Карку, Karku) on kylä Karjalan tasavallan Pitkärannan piirin Salmin kunnassa Venäjällä. Se sijaitsee Karkunlammen ja Laatokan välisellä kannaksella kymmenen kilometriä Salmin taajamasta kaakkoon. Kylässä on kahdeksan asukasta (vuonna 2011).
Ennen talvi- ja jatkosotaa Karkku oli osa Suomen Neuvostoliitolle luovuttamaa Salmin kuntaa."

Karkun kylän (Salmi) asukasmäärä on Neuvostoliitolle (Venäjälle) siirtymisen jälkeen romahtanut yhteen kuudeskymmenesosaan (1/60). Ei ole paluumuuttoa Suomesta ollut eikä idän aroiltakaan ole väkeä alueelle muuttanut.
Teuvo Kuu-Karkulle olisi niin ollen hyvää tilaa asettua sinne asumaan; olipa hänen sukunsa sieltä lähtöisin tai ei. Henkilökohtaisena ohjeena evästäisin Teuvoa kuitenkin pysyttelemään Suomessa.

Toimituksen poiminnat