Teuvo Kuu-Karkku

Vapaa lehdistö

Aikoinaan Tanskassa pilkattiin Muhammadia vapaan lehdistön ja sananvapauden nimissä. Nyt tuntuu siltä, että toimittajat ovat menettäneet objektiivisuutensa ja muuntavat juttujen sisältöä vastaamaan omaa maailmankäsitystään. Pilkkaamisesta on opittu ja lehdistö on sen itsekin tuominnut. Mutta ... on kaksi pahista Trump ja Putin, joiden sanomisia tulkitaan aivan liikaa vastaamaan kulloisenkin toimittajan maailmankuvaa ja maailmankäsitystä. Samalla objektiivisuus kärsii ja lehdistö on siirtynyt tietoisesti tai tietämättään muokkaamaan yleistä mielipidettä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Aulis Saarijärvi

Saksaa osaavat! Lukekaa mikä Merkkelin lammaslaumat lehdistössään kirjoittavat Helsingin kokouksen arvailuistaan ja synkistä pelkotiloistaan. Hamburger Morgenpost und tämä Frankfurter Rundschau on jokin leikkaus saksalaisjuornalistin päähän, joka haluaisi olla yksin EU-valtiasvaltio.

https://www.wienerzeitung.at julkaisee saksaksi ja englanniksi netissä itävaltalaista näkemystä, kun lukee rivivälistä ymmärtäen.

Nyt saa siis orgasmien jatkuvaa ketjua jokainen pikkukylän toimittajanaikkonen, kun vain kirjoittaa ilkeästi ja arvailen omaa mielipidettään Putinista ja Trumpista. Se voi huomata keltaisen iltapäivälehdistömmekin blondeista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen media on vapaa julkaisemaan pelkkää propagandaa ja mielipiteenmuokkausta.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Media on muuttunut hyvin radikaalisti. Ennen median tehtävänä oli kertoa mitä tapahtuu ja tapahtui. Nyt median tehtävänä on kertoa toimittajien mielipiteitä siitä mitä tapahtuu ja tapahtui.

Ei syy ole median eikä toimittajien. Syyllinen on internet.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Internet ruokkii narsismia joten merkittävää tapahtuu,kun toimittajat kallistuvat siihen samaan.

On jotenkin vastenmielistä kuunnella päivät pitkät toimittajien omia mieltymyksiä mistäkin asiasta (milloin siitä onko hänen noloa tulla skootterilla töihin,milloin mitä hän on mökillään tehnyt jne.) ja haastateltavaltakin kysyessä ensin kerrotaan oma mielipide asiasta kuin asiasta tai peräti haastateltava onkin hankittu omia tarkoitusperiä varten. Eli kertomaan niistä skoottereista millä hän ajaa tai sattumalta samoista kukkapenkeistä mitä hänen mökillään on.

Samoin tapahtuu myös tuomitseminen. Radiojuontaja kertoo avoimesti kuinka jokin asia pitää olla ja louskuttaa sitä sitten päivästä toiseen. Ai että voi jotkut rakastaa omaa ääntään.

Eikä siinä mitään..tätäkin voidaan jatkaa,mutta sitten pitää hyväksyä mitä se tarkoittaa journalismille.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

#3
Kyllä.
Tosin. Imho internet on syytön toimittajien heikkoon tasoon.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ainahan mediassa on voivoteltu maailman kahden navan etäisyydestä. Nyt kun näyttää siltä, että ao. maiden johtajilla meneekin ihan hyvin yhdessä, niin tämä ei sitten olekaan enää hyvä juttu.

Väärin sammutettu.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Myös Yle menee välillä semmoiseen hurmostilaan että on vedettävä töpseli seinästä kun rupee oksettaan.
Eikö noi tajua ettei ihmiset aivan ääliöitä ole.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lehdistö on vapaa niin kauan kuin se muistaa omat rajansa. Rajat muodostavat lehtiä lukevat henkilöt, jotka voivat kaataa minkä tahansa "keisarikunnan" äänestämällä jaloillaan.

Olen jo oman ääneni antanut suomalaiselle "keltaiselle" lehdistölle. Rahoistani saavat nauttia vain ne lehdet, jotka kirjoittavat asiaa ilman mielipidemuokkausta.

Minusta riippumatta tai huolimatta mm. Helsingin Sanomilla tuntuu vielä tilaajia riittävän, koska siellä voidaan julkaista vieläkin aivan mitä tahansa tuubaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Heräsi mielenkiinto,että mikä lehti ei harrasta mielenmuokkausta?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

En ryhdy laatimaan tyhjentävää listaa lukemistani lehdistä, mutta Aku Ankkaakaan ei voi tilata ilman, että rahat valuvat Sanoma Oy:n laariin. Sitä paitsi nykyinen Aku Ankka-lehtikin ottaa jo kantaa mm. poliittisiin kysymyksiin ja yrittää siten muokata pilttien maailmankuvaa.

Sinänsä Heino heitti mielenkiintoisen kysymyksen! Mielenmuokkausta on monenlaista ja suurin osa mielenmuokkauksesta on markkinointiin liittyvää.

Niinpä esim. Tekniikan Maailman testivoittajat ovat useimmiten VAG konsernista peräisin, mikä on oudoksuttavaa. Ikään kuin muut autotehtaat kulkisivat koko ajan jälkijunassa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #11

Minusta toisaalta kysymys on äärimmäisen mielenkiinnoton,koska tätä vaikuttamista mieleen on tehty aina. Nyt jostain syystä eletään ikäänkuin jonkinlaista uutta aikaa jolloin ei vaikuteta enään mieliin sekä objektiivisuus ja tieteellisyys on vain näkösällä.

Todellisuus on aivan toinen tähän naivin realismin mielleyhtymään nähden. Se on mitä raadollisin ja ymmärrän miksi juuri sen raadollisuuden vuoksi sitä pintahössöä ei saa mennä kaapimaan.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Kuuluuko keltaiseen lehdistöösi Ilta-Sanomat, joka mielestäni on samanlainen kuin samassa mediayhtiössä toimiva Helsingin sanomatkin?

Raha menee vain eri kautta samaan paikkaan?

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Tässäkin pohdintaa, "median sananvapaus ja yksittäisen ihmisen sananvapaus."

https://sarastuslehti.com/2018/07/16/lehdiston-maa/

Hesarin tilaamisen lopettaminen ei ole mitenkään huono idea. Itse en ole tilaaja.

Pekka Iiskonmaki

Virolaiset käyttävät toimittajista nimeä ''lehtineekerit.''

Olen kaiketi jo täysin virolaistunut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset